Dostupni linkovi

EU traži hitan prekid vatre na jugoistoku Turske


Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini zatražila je danas u Ankari hitan prekid vatre na jugoistoku Turske gdje se vode sukobi između turskih snaga bezbjednosti i pobunjenika iz Radničke partije Kurdistana (PKK).

"Pozivamo na hitan prekid vatre", rekla je Federika Mogerini novinarima poslije razgovora s turskim zvaničnicima i dodala da EU oštro osuđuje sve obilke terorizma.Turski ministar za evropska pitanja Volkan Boškir odmah je reagovao rekavši da će Turska nastaviti svoju borbu protiv kurdskih pobunjenika.

"Turska će kao suverena zemlja nastaviti borbu protiv terorističkih organizacija, uključujući i PKK, koje ugrožavaju nacionalnu bezbednosti", rekao je Boškir i dodao da Turska na taj način štiti interese gradjana.

Poslije više od dvije godine prekida vatre, sukobi Kurda i Turaka nastavljeni su prošlog ljeta.

Mirovni pregovori dvije strane prekinuti su 20. jula 2015. nakon samoubilačkog napada militanata u kojem je stradalo više od 30 Kurda u Suruču na granici sa Sirijom. Za tri decenije sukoba s Kurdima, od 1984. godine u Turskoj je poginulo nekoliko desetina hiljada ljudi.

Federika Mogerini i evropski komesari za proširenje Johanes Han i za humanitarna pitanja Kristos Stilijanides nalaze se u posjeti Ankari gdje s turskim vlastima treba da razgovaraju o primjeni sporazuma koji predviđa smanjenje priliva izbjeglica.

XS
SM
MD
LG