Dostupni linkovi

Rusija zatvorila granicu sa Norveškom zbog migranata


Rusija je saopštila da je "iz bezbednosnih razloga" zatvorila granicu s Norveškom na Arktiku za migrante koje je ta zemlja počela da vraća na rusku teritoriju.

Pošto je u utorak vratila u Rusiju autobus sa 13 migranata, što je izazvalo kritike UN i nevladinih organizacija, norveška vlada je u subotu juče saopštila da će, na zahtev Moskve, "privremeno" suspendovati sporno vraćanje migranata u arktičku oblast Rusije, prenose agencije.

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zahrova izjavila je da je Moskva u petak obavestila Oslo o svojoj odluci da će blokirati povratak migranata preko graničnog prelaza Borisoglebsk-Storski na krajnjem severu.

Ona je navela da Rusija preduzima mere iz bezbednosnih razloga i da se one temelje na bilateralnim sporazumima s Norveškom.

Norveška policija je u utorak autobusom vratila 13 migranata na rusku teritoriju na osnovu nedavne odluke da se osobe koje su legalno boravile u Rusiji vraćaju u tu zemlju po hitnom postupku, ne razmatrajući njihov zahtev za azil.

Nevladine organizacije i UNHCR su zbog toga kritikovali Oslo, izrazivši zabrinutost da bi te osobe na ruskoj strani mogle biti prepuštene same sebi na polarnoj temperaturi, ili kasnije biti proterane u rizične zemlje.

U novembru 2015. godine norveška desničarska vlada je donela odluku da migranti, koji su legalno živeli u Rusiji, ili su u tu zemlju ušli legalno treba odmah da budu vraćeni u tu zemlju jer je Rusija bezbedna, prenosi AFP.

Oko 5.500 migranata, mahom iz Sirije, Avganistana, Iraka i Irana prešlo je iz Rusije u Norvešku prošle godine, krajnju destinaciju na njihovom putu preko Arktika ka Evropi, navodi AFP.

Norveška nije članica EU, ali je u Šengenskoj zoni.

XS
SM
MD
LG