Dostupni linkovi

Ostojić: I Hrvatska će uvesti nova pravila za migrante


Odlazeći ministar unutrašnjih poslova Hrvtske Ranko Ostojić izjavio je danas da će Hrvatska uvesti nova pravila za migrante pošto je Austrija usvojila, a Slovenija najavila novi stroži režim prelaska granice za migrante.

"Uz do sada tražene podatke biće dodat i podatak da li traže azil u Nemačkoj ili Austriji", rekao je Ostojić za agenciju Hina.

Ostojić je rekao da će Hrvatska postupiti kao i ostale zemlje koje su "dobile obaveštenje", kao i da će isto raditi i Srbija iz koje migranti ulaze u Hrvatsku.

Austrija je uvela restrikcije u prijemu izbeglica i migranata iz Slovenije pa će ubuduće primati manji broj migranata nego do sada, na što je već reagovala Slovenija najavivši da će o sličnim merama na granici s Hrvatskom u četvrtak odlučiti vlada u Ljubljani.

"O tome će vlada odlučivati u četvrtak, a jedna od mogućnosti je i odredjivanje limita za prijem migranata iz Hrvatske. Moraćemo se prilagoditi onome što radi Austrija", kazao je slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec.

Austrijska vlada je odlučila da će iz Slovenije primati samo izbeglice kojima se može utvrditi identitet, one koji nameravaju da azil zatraže u Austriji ili Nemačkoj i ljude bez kriminalne prošlosti ili koji ne predstavljaju sigurnosni rizik. Austrija neće propuštati ekonomske migrante nego samo izbeglice iz ugroženih regiona.

Slične mere prema izbeglicama kao i Hrvatska danas su najavili i srpski zvaničnici.

XS
SM
MD
LG