Dostupni linkovi

Deficit SAD porašće na 544 milijardi dolara


Budžetski deficit SAD za ovu godinu porašće na 544 milijardi dolara, uglavnom zbog smanjenja poreza i povećanja potrošnje koje je Kongres odobrio u decembru, navodi se u izveštaj Kongresne kancelarije za budžet.

Pored većeg deficita nego što je predvidjeno ljetos, privredni rast će se usporiti na 2,7 odsto ove godine, dok je ranije predvidjano tri odsto.

Budžetska kancelarija predviđa da će u narednih 10 godina deficit biti ukupno 9.400 milijardi dolara, što je za 1.500 milijardi dolara više nego što je procenjeno u avgustu.

Prošle budžetske godine, koja je završila u oktobru, deficit SAD je bio 439 milijardi dolara, što je najmanje u mandatu predsjednika Baraka Obame.

Povećanje deficita na 544 milijardi dolara je posljedica nekoliko činilica, posebno retroaktivnog produženja poreskih olakšica koje su istekle početkom prošle godine, kao i dodatne potrošnje odobrene za Pentagon i druge službe, navela je Kongresna kancelarija za budžet.

Pošto je deficit na 2,9 odsto BDP-a, većina ekonomista ne veruje da je to zabrinjavajuće, ali bi na duži rok to pitanje moglo biti kobno, navodi se u izveštaju Kongresne kancelarije za budžet i dodaje da bi za 10 godina deficit mogao doći na pet odsto BDP-a.

XS
SM
MD
LG