Dostupni linkovi

Šidlo: Evropska debata o Poljskoj nepotrebna jer EU ima prave probleme


Poljska premijerka Beata Šidlo izjavila je danas da je debata o Poljskoj u Evropskoj uniji potpuno nepotrebna, jer Evropa ima prave probleme koje mora da rješava.

"Smatram da Evropa ima danas mnogo više problema kojima mora da se pozabavi. Poljska želi da pomogne u rješavanju tih problema, želimo da budemo aktivni, da se uključimo u rješavanje. Nema povoda da se bavimo stvarima Poljske, treba rješavati ozbiljne probleme", kazala je Šidlo pred odlazak u Strazbur.

Evropski parlament raspravljaće danas o novim poljskim zakonima i reformama koje su započele nove konzervativne euroskeptične poljske vlasti, koje su evropske institucije ocijenile kao prijetnju po državu.

Danas se poljska premijerka zajedno sa šefom poljske diplomatije sastala sa predsjednikom EP Martinom Šulcom, a složili su se da rasprava o kontroverznim izmjenama u Ustavnom sudu i potčinjavanju javnih medija poljskoj vladi treba da protekne smireno, bez krupnih riječi i uzajamnih optužbi.

Potrebno je konkretno da se razjasni da li novi zakoni zaista predstavljaju prijetnju po demokratiju u Poljskoj, ocijenjeno je na sastanku poljskih zvaničnika i predsjednika EP.

Šulc je, medjutim, nakon sastanka poljskoj privatnoj televiziji TVN24 rekao da i dalje stoji iza svoje nedavne izjave da je konzervativna stranka Pravo i Pravda bivšeg premijera Jaroslava Kačinjskog pobjedu na jesenjim parlamentarnim izborima i većinu u oba doma parlamenta shvatila kao da je dobila pravo da interese države i Poljaka potčini partijskim.

Šulc je ocenio, što je kao neosnovano preterivanje kritikovala i poljska opozicija, da Kačinjski vodi Poljsku ka dirigovanoj demokratiji 'a la Putin' i upozorio da je u Poljskoj na djelu opasna putinizacija evropske politike.

U popodnevnoj debati šef Evropske komisije Žan Klod Junker u uvodu će objasniti zašto je EK posegnula protiv Poljske korakom bez presedana i započela 13. januara nadzor nad funkcionisanjem pravne države.

Poljska premijerka, kao i u ponedjeljek Briselu predsjednik Poljske, Andžej Duda, nastojaće da objasni da nijedan od zakona koji je po hitnom postupku na noćnim sjednicama između Božića i novogodišnjih praznika usvojio poljski parlament ne predstavlja prijetnju demokratiji i pravnoj državi.

Pokušaće da ubijedi evropske parlamentarce da novi zakoni zapravo ispravljaju neke navodne probleme koje je ostavila prethodna liberalna vlada sadašnjeg predsednika Evropskog savjeta, bivšeg dugogodišnjeg poljskog premijera Donalda Tuska.

XS
SM
MD
LG