Dostupni linkovi

Talijani uvode izvanredne mjere protiv "neradnika"


Talijanska vlada želi, nakon niza skandala, postrožiti zakon protiv neopravdanih izostanaka državnih dužnosnika s radnog mjesta te predlaže da se takvima u roku od 48 sati uruči otkaz.

Talijanska televizija već nekoliko mjeseci emitira snimke nadzornih kamera koje su uhvatile dužnosnike kako se bave raznim aktivnostima, primjerice trčanjem i veslanjem netom pošto su se karticom prijavili na poslu. Kamere su otkrile i one koji su karticom prijavili čitav niz 'odsutnih'.

Vlada se priprema u srijedu donijeti ukaz kojim će stati na kraj "tim postupcima koji se ne mogu tolerirati", rekao je premijer Matteo Renzi. Zakon u Italiji kažnjava dužnosnike koji izostaju s posla, no statistike vlade pokazuju da je u 2013. godini bilo otpušteno 219 osoba od 7.000 obuhvaćenih istragom.

U gaćama se prijavio na posao, pa okrenuo i otišao nazad doma spavati

"Oni koji bježe s posla moraju biti kažnjeni. Takvi dužnosnici i službenici uništavaju kredibilitet javne uprave", kaže Renzi, piše Repubblica.

"Neću ih zvati neradnicima, zvat ću ih varalicama. One koji se prijave karticom kad dođu na posao pa se okrenu i odu doma. Vidjeli smo lude stvari, službenika koji se u San Remu u gaćama dolazi prijaviti pa ide nazad u krevet. Takvi uništavaju kredibilitet velike većine onih koji rade dobar posao.

Zato je potreban strog i odlučan pristup ovom problemu. Dosta je ovakvog ponašanja koje je nepodnošljivo poštenim građanima", dodaje.

XS
SM
MD
LG