Dostupni linkovi

EU: Sedam država blokiralo šengen


Evropska komisija saopštila je danas da je Austrija odlučila da "zbog situacije s imigrantima koja je izmakla kontroli" do februara produži od septembra uvedeni nadzor unutrašnjih šengenskih granica.

Time je ukupno sedam država Evropske unije zavelo takav privremeni granični nadzor unutar šengeskog prostora, izjavila je predstavnica za štampu u Evropskoj komisiji Nataša Berto (Natasha Bertaud).

Mediji u EU prenose i najavu vlade u Ljubljani da će uvesti provjeru pasoša i identiteta putnika na slovenačkim granicama.

Berto je navela da su, na temelju šengenski odredbi za "prinudne prilike" Švedska, Danska i Norveška zavele nadzor na šengenskim međama.

Ona je dodala da su zbog procjene o pretećoj situaciji, što je saglasno šengenskim pravilima, takve mjere preduzele Austrija, Francuska, Njemačka i Malta.

"Austrija je Evropsku komisiju već u septembru obavijestila da uvodi privremeni nadzor na unutrašnjim šengenskim granicama, saglasno statutu i odredbama šengena", objasnila je Nataša Berto.

Vlada u Beču je sad Komisiji u Briselu stavila do znanja da je "produžila tu privremenu graničnu kontrolu do februara zbog toga što je situacija s imigrantima izmakla kontroli".

Mediji u EU su prenijeli i izjavu predstavnika austrijskog ministarstva vanjskih poslova da bi "sljedeća etapa mogla biti uvođenje kontrole na slovenačkim granicama".

Italijanski listovi javljaju da je to zabrinulo vlasti u Rimu jer bi se moglo desiti da se izbjeglice i migranti nagomilaju na italijanskim granicama, ako više nemaju prolaza preko Austrije i Slovenije.

Rimske vlasti su se uznemirile i zbog toga što su se njemačka kancelarka Angela Merkel i njen ključni stranački parter, bavarski premijer Horst Zehofer dogovorili da mnogo brže odbacuju zahtev za azil migrantima koji dolaze sa sjevera Afrike.

Riječ je o Maroku, Alžiru i Tunisu gdje bi imigranti, koji u ostali dio EU dolaze preko Italije, bili vraćani po ubrzanom postupku, ali je problem što to nisu "bezbjedne zemlje" u pogledu vladavine prava i demokratije.

Stranka CDU kancelarke Merkel i njena partnerska bavarska partija CSU žele da ubijede glavnog partnera u vladi, socijaldemokratsku SPD, da usvoje zakon sličan onome koji je uvedan za države Zapadnog Balkana, a to znači da praktično nemaju nikakvih mogućnosti za azil.

XS
SM
MD
LG