Dostupni linkovi

Dženeral elektrik ukida 6.500 radnih mesta u Evropi


Američki konglomerat Dženeral elektrik (GE) objavio je danas da planira da ukine 6.500 radnih mesta u Evropi, od kojih 765 u Francuskoj u okviru restrukturiranja dela francuskog Alstoma koga je kupio u novembru 2015. godine.

"Plan restrukturiranja će pogoditi više evropskih zemalja i potencijalno 6.500 od ukupno 35.000 radnih mesta. U Francuskoj će biti pogodjeno 765 osoba, od ukupno oko 9.000", uglavnom u sedištu firme u Levaloau, blizu Pariza, rekao je portparol Dženeral elektrika.

Portparol je rekao da nikad nisu krili da će biti pogodjeni delovi kompanije koji se odnose na podršku i dodao da će pregovori sa odborima firme početi danas i da će trajati dve godine.

Vanevropske zemlje takodje će biti obuhvaćene restrukturiranjem koje amerčka kompanija pravda lošom energetskom situacijom. Grupa GE medjutim nije potvrdila da će na svetskom nivou biti ukinuto 10.000 radnih mesta, kako su govorili sindikati, i francuski regionalni dnevnik Est Repibliken (Est Republicain).

Posle dugih pregovora u kojima je učestvovala i francuska država, američki konglomerat je krajem novembra finalizovao kupovinu energetskog dela Alstoma, po ceni od 9,7 milijardi evra.

Portparol francuske vlade Stefan Le Fol je rekao danas da će država pratiti da li GE održava obećanje o otvaranju novih radnih mesta.

Dženeral elektrik je naveo u saopštenju da će regrutovanje za nove poslove početi već ovog meseca i da će uključivati radna mesta u novom softver centru i servisnom centru kao i neke poslove u proizvodnji.

XS
SM
MD
LG