Dostupni linkovi

Tusk: Preterane kritike Poljske imaće suprotan efekat


Predsednik Evropskog saveta, bivši poljski premijer Donald Tusk, uoči rasprave o pretnjama po pravnu državu u Poljskoj pod novom konzervativnom vladom Prava i Pravde, poručio je evroposlanicima da Poljskoj nisu potrebne emotivne i preterano oštre kritike, zato što će to imati upravo suprotan efekat.

"Nadam se da će vaše reči i dela pomoći da se ublaži ponašanje stranke Jaroslava Kačinjskog. Istovremeno to ne sme nikako da utiče negativno na moju zemlju i njene gradjane", kazao je Tusk, javlja danas poljska privatna televizija TVN24.

Tusk je evrposlanike iz frakcija socijalista, kao i prethodno Zelene sa kojima se sreo, podsetio da se on vrlo kritično odnosi prema načinu na koji su se u reforme, pre svega Ustavnog suda i javnog tv i radio servisa i nacionalne agencije upustili konzervativci bivšeg premijera Kačinjskog, ovih osam sedmica koliko su na vlasti.

Poljska premijerka Beata Šidlo razgovarala je sinoć telefonom sa šefom Evropske komisije Žanom Klodom Junkerom o današnjoj debati koja je koliko prošle sedmice izgledala kao početak novog mehanizma po kome članici EU koja sistematski ugrožava pravnu državu i temeljne vrednosti EU na kraju može biti oduzeto čak i pravo glasa u EU i uvedene ekonomske sankcije.

Junker ali i nemački zvaničnici su posle početnih žestokih kritika izmena zakona o Ustavnom sudu i o javnim medijima, kojima su oni sada potčinjeni vladi umesto glavnom nadzornom organu, i još žešćih odgovora iz nove poljske vlade pokušali ove sedmice da ;smire tenzije.

U EK preovladalo je uverenje da Evropa ima suviše krupnih problema i izazova, počev od izbegličke krize i terorizma a da je Poljska suviše velika, do sada suviše veliki uzor u tranziciji i ekonomski suviše jaka da bi se bacila preko evropske palube.

Premijerka Šidlo srela se juče pred debatu sa šefovima poslaničkih klubova opozicije u Sejmu poljskog parlamenta i dobila od njih obećanje da će i oni osuditi kritike kada su suviše oštre, kao kada je predsednik EP Martin Šulc izjavio da Pravo i Pravda Kačinjskog podredjuje celu zemlju partijskom interesu, uvodi dirigovanu demokratiju kao u današnjoj Rusiji i sprovodi opasnu putinizaciju evropske politike u Poljskoj.

XS
SM
MD
LG