Dostupni linkovi

Gruevski tražio sastanak sa Bajdenom


Sastanak potpredsednika SAD Džozefa Bajdena sa makedonskim premijerom Nikolom Gruevskim u Vašingtonu je organizovan na zahtev Vlade Makedonije, objavila je večeras američka ambasada u Skoplju.Makedonska vlada je, kako prenose mediji, tražila da se Gruevski danas sastane sa Bajdemom kako bi razgovarali o sprovodjenju dogovora iz Pržina, o bezbedosnim, kao i o ostalim pitanjima.

Sastank Bajdena sa Gruevskim predvidjen je za kasnije večeras po srednejevropskom vremenu. Odmah nakon sastanka makedonski premijer bi trebalo da se vrati u Makedoniju.

Tu iznenadnu posetu Gruevskog Vašingtonu pojedini analitičari u Skoplju tumače kao znak da su Evropska unija i SAD usaglašeni oko sprovodjenja dogovora iz Pržina, kojim bi trebalo da se razreši duboka politička kriza u Makedoniji.

Kako bi proverili sprovodjenje dogovora iz Pržina u Skoplje su danas doputovali evroposlanici Ivo Vajgl, Rčard Hovit i Edvard Kukan, koji su bili prvi medjunarodni posrednici u pregovorima makedonskih stranaka oko rešavanja krize. Oni su održali odvojene sasanke sa predstavnicima stranaka potpisnica dogovora iz Pržina.

Dolazak u Skoplje je za petak kako bi sa potpisnicima dogovora razgovarao o njepovom sprovodjenju najavio i komesar EU za progovore za o proširenju Johanes Han.

Nezadovoljan sprovodjenjem dogovora rešavanju krze, koji je nazvan Pržino, Han je 22. decembra prošle godine poslao pismo četvorici lidera u kojem izražava zabrinutost zbog nerealizavanja dogovora i najavio da će u prvoj polovini januara doći u Skoplje.

Taj dogovor su 2. juna, uz posredovanje EU i SAD, nakon višemesečnog zaoštravanja političke krize i medjusobnog optuživanja opzicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, potpisali lideri te dve stranke ; i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA).

XS
SM
MD
LG