Dostupni linkovi

Kameron: Poštovaćemo ako Britanci podrže izlazak iz EU


Ukoliko Britanci na referendumu do kraja 2017. godine izglasaju izlazak iz Evropske unije, vlada će morati da postupi u skladu sa tim, izjavio britanski premijer Dejvid Kameron.

Anketa objavljena prošle nedelje je pokazala da će većina Britanaca koja je odlučila da izađe na referendum glasati za izlazak iz EU.

Kameron je naveo kako misli da napuštanje Unije neće biti dobra odluka ukoliko on ostvari svoje ciljeve u pogledu reformi propisa koji regulišu članstvo Britanije u EU.

"Britanski narod će sam odlučiti. Moramo da poštujemo tu odluku, kakva god ona da bude", izjavio je Kameron u intervjuu za Bi-Bi-Si.

"Mislim da izlazak iz EU nije pravi odgovor ali ako to bude odgovor, moraćemo da uradimo sve što je potrebno da bi se ta odluka realizovala", rekao je Kameron.

Na pitanje novinara da li vlada radi na kriznim planovima u sličaju mogućeg izlaska iz Unije, britanski premijer je istakao da se radi na planovima za pregovaranje o novim uslovima članstva i o održavanju referenduma.

Kameron je naveo kako je uveren da u pregovorima sa Briselom može da bude postignut dogovor o najspornijem pitanju - njegovom planu za smanjenje isplate socijalne pomoći migrantima u EU.

XS
SM
MD
LG