Dostupni linkovi

Obama administrativnim mjerama povećava kontrolu za oružje


Američki predsjednik Barack Obama je u posljednjoj godini mandata donio nekoliko administrativnih odluka kojom će biti pooštrene mjere prodaje oružja, a što je jedna od tema o kojoj se u SAD-u najčešće raspravljalo u proteklim godinama.

Obama je tražio reformu zakonskih okvira o prodaji oružja, ali je nailazio na suprotno mišljenje republikanaca koji imaju većinu u Kongresu. Zbog toga se Obama odlučio da s ciljem smanjenja trgovine oružja donese niz administrativnih mjera za koje se nada da će u konačnici smanjiti broj ubistava u SAD-u.

U pisanom saopštenju Bijele kuće se navodi da nove administrativne mjere predviđaju obaveznu kontrolu policijskih dosijea svakog kupca oružja, primjenu kontrole oružja na lokalnom nivou, obavezne preglede psihičkog stanja kupaca i zatvaranje svih nelicenciranih trgovina koje prodaju oružje.

Podsjećajući da je u protekloj deceniji u oružanim napadima u SAD-u ubijeno više od 100.000 ljudi, u saopštenju Bijele kuće se navodi da bi nove mjere trebale reducirati trgovinu oružja, spriječiti labilne osobe da dođu do njega i u konačnici smanjiti broj ubistava u zemlji.

Detalje novih mjera bi uskoro trebao objaviti nadležna kancelarija Ministarstva pravde, tačnije Biro za kontrolu prodaje alkohola, cigareta, oružja i eksploziva (ATF).

Iz Bijele kuće je takođe najavljeno da će u pojačane kontrole pri prodaji oružja biti angažirano i 230 inspektora Federalnog istražnog biroa (FBI).

XS
SM
MD
LG