Dostupni linkovi

SNSD i SDS traže ukidanje kazne za nepoštovanje odluka Ustavnog i Suda BiH


Na dnevnom redu Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u utorak, 12. januara, naći će se Prijedlog zakona o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čiji su predlagači zastupnici iz klubova SNSD-a i SDS-a, a kojim je previđeno ukidanje stranih sudija u Ustavnom sudu BiH.

SNSD i SDS predložili su na istoj sjednici i Prijedlog zakona o izmjeni Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojim je predviđeno da se iz Krivičnog zakona ukinu krivična djela kojima se propisuju sankcije za nepoštovanje odluka Ustavnog suda BiH i Suda BiH.

Naime, zastupnici traže da se iz Krivičnog zakona BiH izbriše član koji glasi: "Službena osoba u institucijama Bosne i Hercegovine, institucijama entiteta ili institucijama Brčko distrikta Bosne i Hercegovine, koja odbije da izvrši konačnu i izvršnu odluku Ustavnog suda Bosne i Hercegovine, Suda Bosne i Hercegovine ili Doma za ljudska prava, ili sprečava da se takva odluka izvrši, ili na drugi način onemogućava njeno izvršenje, kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina".

Drugi zamjenik predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović kazao je za Klix.ba kako SDA neće podržati ove prijedloge.

"To je zakon kojim se pokušava ukinuti autonomna pozicija Ustavnog suda BiH i kojim se uvodi etničko glasanje, a kojim se narušava ravnoteža koja je uspostavljena Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH", kazao je Džaferović.

Ističe kako je za donošenje takvog zakona potrebna promjena Ustava BiH i da je generalno prijedlog dvije političke stranke iz entiteta Republika Srpska antidejtonski i antiustavan.

XS
SM
MD
LG