Dostupni linkovi

Čubrilo oslobođen otužbi za ubistvo 11 Hrvata u Tenji


Apelacioni sud u Beogradu pravosnažno je oslobodio bivšeg pripadnika paravojne "Teritorijalne odbrane Tenja" Žarka Čubrila optužbi za ubistvo 11 hrvatskih civila tokom ljeta 1991. godine u Tenji u Hrvatskoj.

Tokom postupka nije dokazno da je Čubrilo izvršio ovo krivično djelo - objavljeno je na sajtu Apelacionog suda.

Čubrilo je takođe tokom krivičnog postupka negirao da je izvršio krivično djelo, tvrdeći da nema nikakve veze sa njim.

Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu je donijelo presudu kojom je odbilo, kao neosnovanu, žalbu tužioca za ratne zločine i potvrdilo prvostepenu presudu, kojom je Čubrilo oslobođen.

Ocijenjeno je da je prvostepeni sud pravilno postupio kada je Čubrila oslobodio od optužbe da je izvršio krivično djelo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, s obzirom na to da nije dokazano da je ovaj okrivljeni izvršio navedeno krivično djelo.

Čubrilo je bio optužen za protivzakonito zatvaranje i ubistvo 11 hrvatskih civila kod stočnog groblja u blizini Bobote tako što ih je, uz pomoć još dvojice pripadnika paravojne "Teritorijalne odbrane Tenja", jednog po jednog ubijao pri njihovom izlasku iz tovarnog dijela kamiona u koji su prethodno bili ukrcani.

Kako je ranije saopštilo Tužilaštvo za ratne zločine Srbije, tijela Ivana Valentica, Marije Cerenko, Ane Horvat, Katice Kiš, Pere Mamića, Josipa Medveda, Stipa i Evice Penica, Josipa Prodanovića, Vladimira Valentića i Franje Burća do danas nijesu pronađena, jer su premještena sa mjesta gdje su ubijeni.

Predmet "Tenja" ustupljen je tužilaštvu na osnovu Sporazuma o saradnji u progonu počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, između Tužilaštva za ratne zločine Srbije i Državnog odvjetništva Hrvatske.

XS
SM
MD
LG