Dostupni linkovi

I Sudan prekinuo diplomatske odnose s Iranom


Sudan je danas saopštio da je prekinuo diplomatske odnose s Iranom, pošto su prethodno Saudijska Arabija i Bahrein takođe prekinuli veze s Teheranom u okviru novog zatezanja odnosa na Bliskom istoku.

Do posljednjih tenzija među arapskim zemljama došlo je pošto je Saudijska Arabija u subotu pogubila šiitskog sveštenika Nimra Bakera el Nimra, oštrog kritičara saudijskih vlasti u toj zemlji, što je izazvalo je proteste u Teheranu gde je napadnuta saudijska ambasada.

Saudijska Arabija, a potom i Bahrein, posle toga su prekinuli diplomatske odnose s Iranom, dok su Ujedinjeni Arapski Emirati povukli svog ambasadora u Iranu i sveli diplomatske odnose s tom zemljom na minimum.

El Nimr (56) je pogubljen zajedno s još 46 osoba, a bio je centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. u okviru Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011.

Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi s demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

XS
SM
MD
LG