Dostupni linkovi

U Pakistanu uhapšeno 42 osumnjičenih militanata


U pakistanskoj provinciji Pendžab uhapšeno je 42 osumnjičenih militanata koji se terete da su povezani sa grupom "Islamska država" (ID), saopštile su danas pakistanske vlasti.

Ministar pravde Rana Sanaukah izjavio je da su hapšenja rezultat racija koje su tokom decembra sprovedene u četiri grada provincije Pendžab i da su među uhapšenima šef "Islamske države" za Islamabad Amir Mansur, njegov zamjenik Abdulah Mansori, kao i šef organizacije za pokrajinu Sind Umer Katio.

Ministar je izjavio da je operacija protiv militanata pokrenuta prošle sedmice nakon racije u okrugu Daska, takođe u provinciji Pendžab, gdje je uhapšeno 13 osumnjičenih.

Prije 29.decembra i racije u Daski, pakistanske su vlasti zvanično negirale da ID operiše u Pakistanu i pored godinama izraženog ekstremističkog nasilja u zemlji povezanog sa Al Kaidom, talibanskim militantima i drugim ekstremnim grupacijama.

U racijama u decembru su zaplijenjeni oružje i literatura.

U maju 2015, ID je preuzela odgovornost na napad u Paksitanu u kojem je ubijeno 43 pripadnika šiitske Ismaili manjine u južnoj luci u Karačiju.

XS
SM
MD
LG