Dostupni linkovi

Specijalno izdanje Šarlija Ebdoa na godišnjicu napada


Na prvu godišnjicu od terorističkog napada na redakciju satiričnog nedeljnika Šarli Ebdo u Parizu, list će u sredu objaviti specijalno izdanje s naslovnom stranu bradatog Boga, s kalašnjikovim i odećom uprljanom krvlju i naslovom "Godinu dana kasnije, ubica još na slobodi".Taj broj biće izdat u oko milion primeraka, medju kojima su desetine hiljada namenjene inostranstvu.

Specijalno izdanje imaće crteže ubijenih karikaturista, Kabija, Volinskog, Šarba, Tinjua i Onorea, kao i tekstove ministarke kulture Fler Pelren, glumica Izabele Adjani, Šarlote Genzbur i Žilijet Binoš, kao i intelektualaca poput Elizabete Badinter, Taslime Nasrin i Rasela Benksa, i muzičara Ibrahima Malufa.

Karikaturista Ris, urednik lista koji je teško ranjen 7. januara 2015. u napadu u kojem je poginulo 17 osoba, od kojih pet novinara Šarli ebdoa, potpisao je specijalno izdanje u kojem "brani sekularizam i osudjuje pijani fanatizam prema Kuranu i drugim religijama, koji je želeo da ubije list jer se osmelio da ismeva takve vernike".

"Uverenja laika i ateista može da pomeri više planina od vere pojedinih vernika", naveo je Ris.

Nedelju dana posle napada u Parizu, Šarli Ebdo je izdao takodje specijalni broj "Broj preživelih" koji je prodat u 7,5 miliona primeraka u Francuskoj i širom sveta.

Šarli Ebdo se trenutno prodaje u 100.000 primeraka na kioscima, od kojih 10.000 u inostranstvu. List ima 183.000 pretplatnika preko interneta.

Deset meseci posle napada na redakciju lista i jednu jevrejsku prodavnicu u Parizu, dogodio se drugi, još veći teroristički napad u Parizu 13. novembra kada je poginulo 130 i više od 350 osoba povredjeno.

XS
SM
MD
LG