Dostupni linkovi

Hezbolah optužuje Saudijsku Arabiju za terorizam


Lider libanskog radikalnog pokreta Hezbolah, Hasan Nasralah, optužio je Saudijsku Arabiju za terorizam, dan nakon pogubljenja 47 osoba u toj zemlji među kojima je bio šiitski imam Nimr Baker el Nimr.

Nasralah je u govoru emitovanom na televiziji Hezbolaha, rekao da je pogubljenjem El Nimra koji je predvodio antivladine proteste, "Saudijska Arabija pokazala svoje pravo lice, lice despota, kriminalca i teroriste", rekao je Nasralah.

El Nimr je bio centralna figura šiitskih protesta koji su izbili 2011. kao deo Arapskog proleća. Bio je veliki kritičar sunitskih vlasti u Bahreinu, koje su surovo suzbile šiitske proteste 2011.

Saudijska Arabija je poslala vojsku da pomogne bahreinskim vlastima u borbi sa demonstrantima, strahujući od širenja protesta.

Nasralah je rekao da se "ne može preći preko tog pogubljenja" optužujući direktno kraljevsku porodicu Saudijske Arabije za potpirivanje mržnje između sunita i šiita u regionu.

Istovremeno, u Bejrutu je održan protest ispred zgrade UN u centru gradu kao i ispred saudijske ambasade u glavnom gradu Libana. Okupljanje je proteklo bez incidenata.

XS
SM
MD
LG