Dostupni linkovi

Gruevski potvrdio da će dati ostavku, ali ne kada


Premijer Makedonije Nikola Gruevski potvrdio je da će poštovati dogovor iz Pržina i da će dati ostavku kako bi 15. januara mogla da bude formirana prelazna vlada, ali je ponovo izbegao da kaže kada će to uraditi. On nije hteo ni da kaže koga će njegova stranka VMRO DPMNE predložiti za mandatara prelazne vlade, koja bi prema dogovoru iz Pržina, trebalo da pripremi vanredne parlamentarne izbore 24. aprila.

"Saglasno dogovoru Pržino, 15. januara će biti izbor nove vlade za sprovođenje izbora. Prethodno, svakako sledi moja ostavka, a ko će biti čovek koji će biti predsednik vlade za sprovodjenje izbora objavićemo kada VMRO DPMNE donese odluku", rekao je Gruevski.

Prema dogovoru iz Pržina o rešavanju političke krize u Makedoniji, Gruevski bi trebalo da podnese odstavku kako bi najkasnije do 15. januara bila formirana prelazna vlada, koja bi trebalo da pripremi vanredne parlamnetarne izbore koji su planirani za 24. april 2016. godine.

Taj dogovor su 2. juna, uz posredovanje EU i SAD, nakon višemesečne političke krize i međusobnog optuživanja opzicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) i vladajuće VMRO DPMNE, potpisali lideri te dve stranke i dve najveće stranke Albanaca u Makedoniji (DUI i DPA).

XS
SM
MD
LG