Dostupni linkovi

Pariz: U utorak komemoracija žrtvama napada na Šarli ebdo


U Parizu će u utorak, 5. januara, biti održana komemoracija žrtvama terorističkih napada na satirični nedeljnik "Šarli ebdo" i jednu jevrejsku prodavnicu u kojima je stradalo 17 osoba u januaru prošle godine.

Spomen-ploče biće postavljene u utorak na raznim mestima u Parizu u prisustvu članova porodice žrtava napada 7. i 9. januara 2015. godine.

Druga svečanost biće održana 10. januara na Trgu Republike u Parizu koji je postao mesto gde građani polažu cveće žrtvama terorističkih napada u januaru i 13. novembra kada je poginulo 130 osoba.

Braća Said i Šerif Kuaši, povezani s ekstremistima, upali su 7. januara 2015. u redakciju satiričnog lista "Šarli ebdo" i ubili 12 osoba, među kojima su bili poznati novinari i karikaturisti. Napadači su ubijeni dva dana kasnije u policijskoj akciji na jednu štampariju gde su se sakrili.

Tog istog dana, Amedi Kulibali je upao u jedan jevrejski supermarket u Parizu gde je za taoce uzeo četiri osobe koje je kasnije ubio. Napadač je takodje ubijen u policijskoj akciji.

XS
SM
MD
LG