Dostupni linkovi

Počinje slobodna trgovina EU i Ukrajine


Na snagu je danas stupio Sveobuhvatni sporazum o slobodnoj trgovini (DCFTA) Evropske unije i Ukrajine zahvaljujući kojem će ukrajinski i izvoznici iz EU na carinama uštedeti stotine miliona evra godišnje.

Sporazum treba da posluži i kao osnova za modernizaciju ukrajinske trgovine i ekonomski razvoj otvaranjem tržišta kroz progresivno uklanjanje carina i kvota. Sporazum o slobodnoj trgovini potpisan je 27. juna 2014. u sklopu šireg Sporazuma o pridruživanju EU i Ukrajine.

Trgovinski sporazum EU i Ukrajine bio je u središtu borbe Brisela i Moskve za uticaj u Ukrajini.

Moskva smatra da se tim sporazumom podrivaju njeni ekonomski interesi u Ukrajini i da će njegova posledica biti "poplava" jevtinih proizvoda iz EU na tržištu Ukrajine koji bi mogli da se nadju i na ruskom tržištu.

U julu 2014. je sa ciljem da se odgovori na bojazni Rusije zbog DCFTA i pronađu praktična rešenja pokrenut proces trilateralnih konsultacija (EU, Rusija, Ukrajina) na ministarskom nivou. Do kraja 2015. održano je 13 trilateralnih sastanaka, uključujući četiri na ministarskom nivou.

Nakon što poslednji sastanak nije doneo rezultate, Rusija je 21. decembra zabranila uvoz hrane iz Ukrajine počev od 2016. što će, kako se procenjuje, za Kijev značiti ekonomski gubitak od oko 600 miliona dolara.

XS
SM
MD
LG