Dostupni linkovi

Vukovar: Sjećanje na stradanja u skladištima "Veleprometa"


Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća te svetom misom, Vukovarci su se danas prisjetili stradanja u skladištima "Veleprometa" u kojem je bivša JNA još u septembru 1991 godine oformila logor u kojem je, prema podacima Hrvatskog društva logoraša sprskih koncentracijskih logora (HDLSKL), ubijeno više od 700 branitelja i civila.

U HDLSKL-u kažu i kako je kroz skladišta "Veleprometa" u razdoblju od septembra 1991. do aprila 1992. godine prošlo je 10.000 branitelja i civila.

"Je li moguće da će zločini počinjeni ovdje, ali i u drugim logorima proći nekažnjeno? Zahtijevamo od DORH-a da podigne kaznene prijave protiv odgovornih za zločine", kazao je u prigodnom govoru predsjednik vukovarskog HDLSKL-a Zdravko Komšić.

Podno spomen-ploče, u ime svih onih koji su prošli torture u "Veleprometu" vijenac su položili i svijeću zapalili bivši zatočenici tog logora Aleksandar Šovanj i Josip Čondić.

Predsjednik HDLSKL-a Danijel Rehak izjavio je novinarima kako je "Velepromet" bio najveći koncentracijski logor na području Hrvatske te kako Društvo zahtijeva od DORH-a da konačno odgovaraju svi oni koji su mučili i ubijali Vukovarce na "Veleprometu".


XS
SM
MD
LG