Dostupni linkovi

Slovenački šef diplomatije izjavio da granica sa Hrvatskom još nije određena


Slovenački ministar spoljnih poslova Karl Erjavec izjavio je da granica između Hrvatske i Slovenije još nije određena i da će je tek odrediti arbitražni sud u Hagu, odbacujući "naivne" tvrdnjeda Slovenija treba da pomjeri žičanu ogradu za koju Hrvatska tvrdi da su na njenoj teritoriji.


Slovenija postavlja tehničke zapreke na svojoj teritoriji, granica još nije određena i ne znamo gdje ona teče, to će biti poznato tek kad arbitražni sud donese presudu, izjavio je Erjavec za Slovenačku televiziju, prenosi HRT.


Prema njegovim riječima, Hrvatska tumači gdje je granica "onako kako njoj odgovara", pa od Slovenije traži da se ona utvrdi granicama katastarskih opština, dok za svoju granicu prema Srbiji traži da ide sredinom Dunava, odnosno prirodnom granicom, a to Slovenija ne prihvata.


Ako dođe do postavljanja barijera za usmjeravanje izbjegličkog talasa kod Hotize i Svetog Martina na Muri, onda će se one postaviti uz Muru, a ne granicom katastarskih oština, najavio je Erjavec, dodajući da vjeruje da neće doći do incidenata i da ih Slovenija ne želi.


U najnovijem graničnom sporu između Hrvatske i Slovenije podstknutom izbjegličkom krizom, Hrvatska je u protestnoj noti zatražila da se bodljikava žica koju Slovenija postavlja ukloni s hrvatske teritorije na području Sutle, u blizini graničnog prelaza Harmica i na području rijeke
Bregančice, kod graničnog prelaza Bregana.


Slovenija je utvrdila da je žica na slovenačkoj teritoriji i da neće biti uklonjena.
Ogradu ćemo postavljati tamo gdje nema najbolje odgovara kako bismo zaustavili moguće disperziranje migranata na zelenoj granici, ali pazeći da ne uđemo u teritoriju koja je nesporno hrvatska, rekao je Erjavec.

XS
SM
MD
LG