Dostupni linkovi

Uslovljena preporuka Brisela za Makedoniju


Makedonija je dobila sedmu preporuku o datumu za početak pregovora za ulaz u Evropsku iniju, ali ovog puta uslovljenu.

“Komisija je spremna da nastavi preporuku o otvaranju pristupnih pregovora za Makedoniju. Ali to će biti uslovljeno sa nastavljanjem sprovođenja političkog dogovora iz juna i jula i održivim napretkom u sprovođenju hitnih reformskih prioriteta. Pitanje će biti ponovo razmatrano posle izbora idućeg proleća", rekao je evrokomesar Johanes Han, koji je u utorak u Briselu prezentovao izveštaje o napretku zemalja Zapadnog Balkana i Turske.

On je naglasio da postoji relativno visoki stepen usaglašenosti makedonskog zakonodavstva sa evropskim, ali da je afera sa prišluskivanjem pokazala da ima korupcije i mešanja politike u institucije, što je činilo veliku štetu političkom sistemu u zemlji.

U delu koji je naslovljen kao “Politički kriterijumi” u izveštaju o Makedoniji se navodi da “presretnuta komunikacija u kojoj su očigledno uključeni i visoki vladini funkcioneri, daje na znanje da ima korupcije, narušavanja fundamentalnih prava, mešanja u sudsku nezavisnost, u slobodu medija, u izbore”.

U izveštaju se dodaje da vlasti sada trebaju pokazati pravu političku volju da bi osigurali kompletnu nezavisnost sudske vlasti, uključujući i omogućavanje da novoimenovana specijalna tužiteljica nesmetano radi na istrazi prisluškivanih materijala i njihovog sadržaja.

Na 80 stranica u kojima briselska administracija skenira stanje u Makedoniji, pominju se i događaji iz maja u Kumanovu, kada je u oružanom sukobu poginulo osam policajaca i deset članova naoružane grupe. Navodi se da taj slučaj još nije kompletno istražen, te da su se svi politički lideri saglasili da taj incident ne treba gledati kao međuetnički.

“Međuetnička situacija ostaje krhka. Pregled Ohridskog okvirnog dogovora iz 2001. godine treba biti kompletiran. To je osnovno da bi se preduzele dalje mere za stvaranje poverenja između etničkih zajednica”, naglasio je Han.

U izveštaju se ističe i da se trebaju preduzeti odlučni koraci na rešavanju problema sa Grčkom oko imena makedonske države.

XS
SM
MD
LG