Dostupni linkovi

Kurc: Ako Nemačka zatvori granicu i Austrija će


Ministar inostranih poslova Austrije Sebastijan Kurc smatra da bi Austrija, ako Nemačka zatvori svoje granice, trebalo da prati suseda.

"Ako Nemačka to učini moramo i mi saglasno tome delovati, jer bi u suprotnom u roku od par dana bili kompletno preopterećeni", ocenio je Kurc u izjavi austrijskom dnevniku "Klajne cajtung".

On je istakao da je Austrija već veoma preopterećena, dodajući da to važi i za Nemačku i Švedsku, te da je to stanje koje ne može da se nastavi.

Kurc je kazao da se bori da konačno bude uspostavljena bezbednost na spoljnim granicama EU.

„Ako do toga ne dođe onda će sve više država EU preduzeti pojedinacne mere. Nadam se da ćemo to izbeći, ali nemamo još mnogo vremena“, poručuje šef austrijske diplomatije.

On je takođe kritikovao svoje kolege u EU dodajući da još uvek ima previše šefova država i vlada Unije koji na Samitu EU smatraju da nisu pogođeni problemom izbeglica i pokušavaju da se „praznim rečima“ kao što je „neograničena humanost“ spasu i nadaju da će talas izbeglica sam splasnuti.

„To se neće dogoditi“, uveren je Kurc rekavši da želi više iskrenih političara u celoj Evropi.

Želim definitivnom da mi u Evropi, pre svega i Nemačka, konačno stvar nazovemo pravim imenom i jasno kažemo da je neophodno okončanje „politike pozivanja““, istakao je on.

XS
SM
MD
LG