Dostupni linkovi

Danska: Povratnici sa ratišta prijetnja nacionalnoj bezbjednosti


Više od 100 danskih državljana borilo se u Iraku i Siriji na strani ekstremista, a oni koji su se vratili predstavljaju prijetnju za nacionalnu bezbjednost u Danskoj, saopšteno je u petak iz Obavještajne službe bezbjednosti /PET/.

Najmanje 125 ljudi napustilo je Dansku od 2012. godine da bi se pridružilo ekstremističkim grupama, navodi se u istom saopštenju i upozorava da bi, prema podacima Centra za analizu terorizma /CTA/, stvaran broj mogao biti znatno veći.

Najmanje polovina onih koji su napustili zemlju da bi se borili u Siriji i Iraku, vratili su se u zemlju, dok je najmanje 27 lica poginulo u borbama, saopštio je šef CTA Soren Jensen.

"Sukob u Siriji i Iraku nastavlja i dalje da privlači ljude iz Danske, ali broj zainteresovanih za odlazak opada. S druge strane, sve su mlađi oni koji putuju u ratne zone, tamo ostaju duži vremenski period i pridružuju `Islamskoj državi`", izjavio je Jensen i dodao da bi povratnici iz rata mogli organizovati terorističke napade u Danskoj i zato predstavljaju terorističku prijetnju po nacionalnu bezbjednost države.

XS
SM
MD
LG