Dostupni linkovi

Izbjeglice ostaju u vozu u Mađarskoj, odbijaju da odu u izbjeglički centar


Izbjeglice koje su se nadale da će otići iz Mađarske i dalje odbijaju da siđu sa voza zaustavljenog blizu izbjegličkog centra sjeverozapadno od Budimpešte, gdje vlasti traže da se registruju.

Pojačane policijske snage i danas se nalaze u Bičkeu, gradu sjeverozapadno od Budimpešte gdje je jedan od pet kampova za azilante u Mađarskoj.

Migranti pokušavaju da izbjegnu te kampove jer im nije želja da traže azil u Mađarskoj koja ekonomski slaba već gotovo svi žele da idu u Njemačku. Šef policijske kontrole Laslo Balaš rekao je da se juče 16 ljudi dobrovoljno prijavilo u centru a oko 500 njih je odbilo.

Poslije dvodnevne blokade budimpeštanske željezničke stanice mađarski zvaničnici otvorili su u četvrtak stanicu za izbjeglice koji su ispred zgrade u velikom broju čekajući priliku da otputuju za Austriju ili Njemačku.

Voz koji se napokon pojavio nije ih odveo do Austrije već se zaustavio četrdesetak kilometara zapadno blizu izbjegličkog centra.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je juče u Briselu da sve izbjeglice koje ulaze u Mađarsku treba da se registruju i da zemlja sprema nove propise da se suoči sa velikim prilivom migranata.

XS
SM
MD
LG