Dostupni linkovi

Crna Gora i Kosovo u Beču potpisali sporazum o razgraničenju


Crna Gora i Kosovo potpisali su danas u Beču sporazum o razgraničenju. Dokument, kojim se formalno povlači linija razgraničenja potpisali su ministri inostranih poslova Crne Gore i Kosova Igor Lukšić i Hašim Tači, kao i ministri unutrašnjih poslova Raško Konjević i Skender Hiseni.

Potpisivanju sporazuma u Ministarstvu inostranih poslova Austrije u Beču prisustvovali su predsednici Crne Gore Filip Vujanović, predsednik Vlade Kosova Isa Mustafa i austrijski ministar inostranih poslova Sebastijan Kurc. Granica između Crne Gore i Kosova je ista koja je utvrđena ustavom nekadašnje SFRJ iz 1974. godine i duga je 80 kilometara.

Crnogorski ministar inostranih poslova Igor Lukšić ocenio je posle potpisivanja sporazuma sa Kosovom da taj akt neće poremetiti odnose Podgorice i Beograda. ;

Lukšić je ocenio da će razgraničenje olakšati život stanovništva u pograničnim područjima i izrazio očekivanje da će ga uskoro ratifikovati parlamenti dve države.

Potpisivanje je za prištinske medije potvrdio i savetnik kosovskog ministra spoljnih poslova, Ardian Arifaj, koji je rekao da je sporazum potpisan na marginama Bečkog samita. "Mogu da potvrdim da je demarkacija potpisana i da je na snazi", rekao je Arifaj.

Demarkacija je juče i danas izazvala proteste građana iz opštine Peć, koji smatraju da je tim sporazumom Kosovu oduzeto nekoliko desetina hiljada hektara zemljišta.

XS
SM
MD
LG