Dostupni linkovi

Kurc: Bez EU perspektive, BiH i Kosovo se mogu okrenuti radikalnom islamu


Ministar spoljnih poslova Austrije Sebastijan Kurc izjavio je da se zemljama zapadnog Balkana ne sme uskratiti EU perspektiva jer bez nje postoji opasnost da se neke od njih, kao što je BiH i Kosovo, okrenu od Evrope i snažno podrže radikalne islamističke grupacije, da bi se usred Evrope uspostavile ispostave tih grupacija.

"To je neposredna bezbednosna prijetnja za nas kao suseda. Zbog toga je potrebna ne samo evropska perspektiva, već jasno delovanje protiv toga", rekao je Kurc i istakao da je neophodna saradnja sa zemljama regiona u borbi protiv "Islamske države" i radikalizacije.

Govoreći o izbeglicama sa Bliskog istoka, Kurc je ponovio da nije bio iznenađen odlukom Mađarske da podigne ogradu jer u EU ne postoji jedinstveni pristup problemu.

"Zato su države naterane da samostalno preduzimaju mere", rekao je Kurc za agenciju APA.

Prema njegovim rečima, problem EU u pristupu migrantskoj krizi je taj što nisu sve države pogođene talasom azilanata, i zbog toga postoji nedovoljna svest za taj veliki izazov.

"Neophodno je uspostaviti svest da je ova kriza ekstremni izazov, koji nijedna zemlja sama ne može rešiti, i koja ugrožava mnogo onoga što se poznaje i ceni u Evropi. Evropa bez granica unutar šengenskog prostora definitivno postoji samo na osnovu dobrih spoljnih granica, a ako te spoljne granice ne budu dobro obezbeđivane onda je i ta ideja u opasnosti", poručio je Kurc.

On je upozorio da je hitno potrebno dobro obezbediti spoljne granice u Grčkoj, te pojačati borbu protiv krijumčara ljudi na zapadnobalkanskoj ruti.

On smatra da je apsurdno to da na evropskom kontinentu izbeglice masovno iz jedne zemlje EU beže u državu koja nije članica.

Kurc se stoga zalaže za zajedničko evropsko delovanje i veruje da će Samit o Zapadnom Balkanu biti dalja šansa da se stvori svest u Briselu da ne postoji samo ruta preko Italije, već i preko zapadnog Balkana.

XS
SM
MD
LG