Dostupni linkovi

Nemačka predlaže azil u celoj EU


Nemačka predlaže da se za rešavanje izbegličke krize odobrava azil izbeglicama na teritoriji cele EU i vrši njihova pravdena raspodela, saopštili su zvaničnici u Berlinu.

U nemačkom predlogu od deset tačaka navodi se da je Evropi potreban jedinstven sistem upravljanja granicama koji se ne odnosi samo na zaštitu granica već i na više odgovornosti prilikom registracije i prihvata pristiglih izbeglica.

U tekstu predloga, koji su potpisali nemački vicekancelar i ministar privrede i energetike Zigmar Gabrijel i ministar spoljnih poslova Frank Valter Štajnmajer, piše da se prijem izbeglica širom EU mora odvijati u uslovima dostojnim čoveka.

Ministri ističu i da su potrebni jedinstveni standardi unutar EU, koji će se primenjivati u svakoj članici.

U predlogu se navodi i da se hitno mora pružiti podrška državama EU koje trenutno nose teret.

Istaknuto je da Mediteran ne sme da bude masovna grobnica za očajne izbeglice, kao i da je reč o zavetu humanosti Evrope i o evropskoj ideji o čoveku uopšte.

Predviđeno je i da sveobuhvatna evropska politika prema izbeglicama treba da obuhvati i suzbijanje uzroka zbog kojih ljudi napuštaju zemlje Bliskog istoka i Afrike, stabilizaciju tih država, zaustavljanje nasilja i rata.

XS
SM
MD
LG