Dostupni linkovi

Davutoglu ponovo poziva na formiranje vlade


Turski premijer Ahmet Davutoglu uputio je u četvrtak, 20.avgust, poljednji poziv političkim strankama u zemlji da se dogovore oko formiranja vlade tri dana prije formalnog isteka roka za sastav vlade.

U suprotnom će predsjednik Redžep Tajip Erdogan biti u poziciji da po zakonu raspiše nove prijevremene parlamentarne izbore.

"Spreman sam da sjedenem i razgovaram u bilo koje vrijeme sve dok ne nađemo rješenje u parlamentu.Mogućnost kolicije nije više moguća, pa umjesto da krivimo jendi druge hajde da formiramo vladu" rekao je Davutoglu na press konferenciji u Ankari.

Centralna izborna komisija Turske predložila je danas da se 1. novembra održe novi izbori u toj zemlji, s obzirom da nisu uspjeli pokušaji, da se u parlamentu sastaviti vladajuća koalicija, javila je prethodno novinska agencija Anadolija.

Ovakav prijedlog dobili su predstavnici četiri glavne političke stranke u Turskoj.

Davutogluu, šefu vladajuće Partije pravde i razvoja, nije pošlo za rukom da nađe zajednički jezik s vođama dvije manje stranke - jednom sekularnom i jednom nacionalističkom.

Rok za formiranje nove vlade ističe ove sedmice.

Predsjednik države Erdogan, osnivač Partije pravde i razvoja, već je dao signal da neće pružiti šansu liderima drugih stranaka da budu mandatari za sastavljanje vlade.

Erdogan, navodno, više voli da se održe novi izbori, kako bi stranka koju je osnovao pokušala da povrati većinu koju je izgubila na parlamentarnim izborima u junu.

XS
SM
MD
LG