Dostupni linkovi

Državljanin Srbije i dalje u zatvoru u Libiji


Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je sa ambasadom u Tripoliju maksimalno angažovano na oslobađanju Srđana Babića.

On je uhapšen 30. marta u Tripoliju, a MSP navodi da nastavlja diplomatske aktivnosti za njegovo skoro puštanje na slobodu.

Babić je nekada radio kao telohranitelj ubijenog premijera Srbije Zorana Đinđića.

U saopštenju se navodi da je Ministarstvo u kontaktu sa Babićevom suprugom kojoj su predočene sve raspoložive informacije, dok su "prema nadležnim libijskim organima preduzete aktivnosti radi oslobađanja nenog supruga".

Srđan Babić je radio u Tripoliju kao ekspert austrijske kompanije Argus, koja se bavi poslovima fizičkog obezbeđivanja diplomatskih i privrednih misija u Libiji, a uhapšen je 30. marta 2015, zajedno sa jednim austrijskim i dvojicom jordanskih državljana, u okviru istrage o radu kompanije Argus, podsjeća MSP.

U saopštenju se dodaje da je odmah nakon saznanja o Babićevom hapšenju u Tripoliju ambasada Srbije od libijskih vlasti zatražila informacije o razlozima hapšenja i pružanju konzularne zaštite, a konzul Srbije posjetio ga je u zatvoru 21. maja kada je konstatovano da je dobrog psihofizičkog stanja i da nema primjedbi na tretman.

Informacija o posjeti je proslijeđena supruzi uhapšenog a nakon ovog susreta, ambasada je Babiću dostavila i pošiljku sa neophodnim sredstvima za ličnu higijenu, kao i pismo supruge.Srđanu Babiću je dva puta omogućeno da telefonom razgovara sa suprugom, navodi MSP

Ministarstvo u saopštenju podsjeća i da je zbog pogoršanja situacije u Libiji do sada više puta apelovalo na državljane Srbije da ne putuju u tu zemlju.

XS
SM
MD
LG