Dostupni linkovi

Kirbi: SAD će pomoći UNHCR, pa i migrantima u Srbiji


Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić i ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi obišli u danas Prihvatni centar za migrante u Preševu, u koji, kako je rečeno, dnevno pristigne i do 2.000 migranata.

Američki diplomata je novinarima rekao da su mu migranti u razgovoru prenijeli da se osjećaju prijatno i dobrodošlo u Srbiji, poručujući da će SAD pokušati da pomognu UNHCR-u, a samim tim i migrantima u Srbiji.

"Drago mi je što sam jutros imao prilike da pročitam da će EU dati određena finansijska sredstva i nadam se i vjerujem da će Srbija dobiti pomoć i iz drugih izvora", rekao je Kirbi.

On poručuje da je bitno razmišljati dugoročnije, kada su migranti u pitanju, budući da dolazi zima.

Dodao je i da bi timski rad, s obzirom na to da on postoji između državnih organa u Srbiji, trebalo da postoji i od strane međunarodne zajednice.

Upitan za Prihvatni centar za migrante u Beogradu, Gašić je rekao da će vlada ono što je obećala i realizovati i da mora da se napravi prihvatni centar, koji bi mogao da primi od 1.000 do 2.000 migranata.

Gašić je poručio da će država učiniti sve da situacija sa migrantima bude razriješena na najbolji mogući način, a da situacija u centru predstavlja dokaz da nadležni organi rade sinhronizovano na prihvatu migranata i obezbjeđivanju svih uslova za pristojan boravak u njemu.

XS
SM
MD
LG