Dostupni linkovi

Tahiri : Zajednica srpskih opština neće imati izvršna ovlašćenja


Kosovska ministrica za dijalog sa Srbijom, Edita Tahiri izjavila je da zahtjev deset opština sa srpskom većinom da se na sljedećem sastanku premijera Kosova i Srbije postigne sporazum o Zajednici srpskih opština, neće imati uticaja na tok pregovora i istakla da Zajednica neće imati izvršna ovlaščenja.

"Sada razgovaramo o osnovnim principima na kojima treba da se formira Asocijacija. Na tom planu je bilo određenog napretka, ali će se razgovori nastaviti na sledećim sastancima, 24. avgusta na nivou tehničkih grupa i 25. avgusta na nivou premijera, uz posredstvo (visoke predstavnice EU Federike) Mogerini", izjavila je Tahirijeva za dnevnik Epoka e re.

Ona je navela da se proces ne može ograničiti na datume i rokove i da je vlada Kosova zainteresovana da se postigne sporazum.

Edita Tahiri je ponovila da Zajednica neće imati izvršna ovlašćenja i istakla da je "od početka jasan stav Vlade Kosova da Asocijacija bude u potpunom skladu sa Ustavom Republike Kosovo, zakonima Kosova, onako kako se kaže u Briselskom sporazumu o normalizaciji odnosa".

Ona je dodala da je ne interesuju stavovi Beograda.

Gradonačelnici deset opština sa srpskom većinom u srijedu su pozvali vlade u Prištini i Beogradu da na sledećem sastanku u Briselu postignu sporazum o formiranju Zajednice opština sa srpskom većinom.

XS
SM
MD
LG