Dostupni linkovi

Srb: Skup antifašista i ekstremnih desničara


U nedelju su se Srbu u Hrvatskoj, povodom Dana ustanka u Drugom svetskom ratu, okupili predstavnici Srpskog narodnog vijeća (SNV) i Saveza antifašističkih boraca i antifašista Republike Hrvatske (SABA RH), a istovremeno je organizovan i kontraskup desničarske Autohtone stranke prava (A-HSP).

Predsednik Antifašističke lige RH Zoran Pusić je prilikom obraćanja okupljenima podsetio da se u Srbu 27. jula 1941. odigrao masovni ustanak koji nije bio potstaknut prvenstveno ideološkim razlozima, već strašnim zločinima koje su ustaše Maksa Luburića počinile nad stotinama ljudi iz ličkog kraja, uglavnom nad ženama, decom, i starcima.

"Pri tome nije najvažnije da je na kraju ta borba bila pobjedonosna; najvažnije je da je bila pravedna i u obrani ne samo golih života, nego i vrijednosti kao što su sloboda, jednakost i ravnopravno zajedništvo među ljudima bez kojih ljudsko društvo nema smisla. Međutim, to što bi trebala biti daleka povijest vraća se danas kao ostrašćeni revizionizam povijesti. Ne zato što su otkrivene nove činjenice, nego zato da se lažima i izmišljotinama relativizira zloćudnost pokreta kao što su nacizam ili ustaštvo, jednom riječju fašizam," kazao je Pusić u govoru okupljenima.

Kontraskup je organizovan uz odobrenje policije koja nije reagovala iako su oni provocirali ustaškim pozdravom "za dom spremni" i isticanjem šahovnice sa prvim belim poljem, navodi se u saopštenju SNV.

Pravaši, koje je policija fizički sprečila da priđu spomeniku, negirali su zločine u Jasenovcu i Jadovnu tvrdeći u svojim govorima kako je u Jasenovcu stradalo svega 400 osoba, a da je u jamama Velebita, gde je 1941. osnovan logor Jadovno, pronađen tek jedan leš.

XS
SM
MD
LG