Dostupni linkovi

Dačić kao predsjedavjući OEBS-a sa Nuland


Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić, u funkciji predsedavajućeg Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), u Beogradu je danas razgovarao s pomoćnicom američkog državnog sekretara Viktorijom Nuland o aktivnostima na rješavanju ukrajinske krize, saopštilo je Ministarstvo.

Kako se navodi u saopštenju, Dačić je istakao da, za Republiku Srbiju i za njega lično, kao predsjedavajućeg OEBS-u, prioritet ostaje pronalaženje opšteprihvatljivog rješenja, uspostavljanje mira i postepena normalizacija situacije kroz nastavak dijaloga u okviru OEBS-a.

"Nastojimo da, uz podršku međunarodnih partnera, obezbijedimo poštovanje primirja na terenu i napredak u političkim pregovorima za okončanje krize", rekao je Dačić.

U saopštenju se dodaje da je Viktorija Nuland prenijela da, u ovom trenutku, kada OEBS doživljava svoju renesansu, Srbija, kao predsjedavajuća, ima punu podršku SAD u nastojanju da se uspostavi mir na teritoriji Ukrajine, kroz puno poštovanje i implementaciju Sporazuma iz Minska.

Srbija, kao predsedavajuća OEBS-a, koordinira napore svih mehanizama Organizacije, podseća se u saoštenju i dodaje da je Specijalna posmatračka misija jedino međunarodno prisustvo na terenu u Ukrajini, a Trilateralna kontakt grupa, u čijem radu učestvuje specijalni predstavnik predsjedavajućeg OEBS-a, jedini forum pod čijim se okriljem okupljaju sve strane u sukobu, navodi se u saopštenju.

Viktorija Nuland danas boravi u Srbiji u okviru posjete regionu.

XS
SM
MD
LG