Dostupni linkovi

Mađarska ipak neće suspendovati EU pravilo o azilu


Mađarska je danas, 24.juna, preokrenula svoju odluku da suspenduje ključno EU pravilo o tražiocima azila, što su najavili samo dan ranije.

U saopštenju ministarstva vanjskih poslova se navodi "ministar Peter Szijjarto obavijestio svog austrijskog kolegu da Mađarska neće suspendovati niti jedno pravilo Evropske unije".

Mađarska vlada denice premijera Viktora Orbana, objavila je u utorak, 23.juna, da na neodređeno ukida primjenu takozvanog pravila Dabilin III koje reguliše traženje azila zbog kako su naveli "tehničkih razloga".

To pravilo predviđa da će zahtjev migranata biti procesuiran u prvoj državi EU u koju uđu.

Budimpešta je saopštila da su bili prisiljeni da preduzmu takav korak da bi "zaštitili interese Mađarske i njene populacije" u svijetlu priliva desetina hiljada izbjeglica koje su u ovu zemlju ušli u protekloj godini.

Potez, koji je stigao uoči ključnog EU summita o migracijskoj krizi, zakozan za 25.jun, izazavo je oštru reakciju Beča koji je pozvao mađarskog ambasadora na razjašnjenje.

Austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz takođe je danas svom mađarskom kolegi Peteru Szijjatou u telefonskom razgovoru rekao da Beč neće tolerisati najavljenu suspenziju.

Mađarska je ranije ovog mjeseca objavila da će raditi ogradu visoku četri metra prema graniciu sa Srbijom da bi spriječili ilegalne prelaske granice.

Kako je danas izjavio njen ministar vanjskih poslova za građenjem ograde će početi što prije.

Ranije danas u autorskom tekstu za medije italijanski premijer Mateo Renzi oštro je kritikovao mađarsku najavu podizanja zida.

XS
SM
MD
LG