Dostupni linkovi

Američko tužilaštvo: Korupcija u FIFA od 150 miliona dolara


Zvaničnici FIFA prihvatili su mitoza dodeljivanje Svetskogprvenstva u Južnoj Africi 2010. godine, saopštila je glavnitužilac SAD Loretta Lynch na press konferenciji u New Yorku nakon jutrošnjih hapšenja 7 čelnika svjetke kuće fudbala u Švajcarskoj.

Lynch je sa ostalim istražnim organima SAD saopštila podatke o američkoj istraziu svjetskoj kući fudbala.

Takođe je rekla da je navodno bilo podmićivanja i tokom predsjedničkih izbora uFIFA-i 2011 kao i za održavnjeCopa America turnira, koji će se održati u SAD-u 2016. Ona je dodala da se predsednik FIFA Sep Blater ne tereti u ovoj slučaju.

Sedam sportski dužnosnici uhašenih u Švajcarskoj u četvrtak ujutrosu među 14 optuženih koji se terete za korupciju,primanje mita, kako se procjenjuje od 150 milona dolara u periodu od 24 godine.

Vođstvo FIFA je "koristilosvoje pozicije za primanje mito", rekla tužiteljica Lynch. "To su činili stalno, iz godine u godinu, turnir za turnira," navela je američa državna tužiteljica.

Samo jedan od optuženih, bivši FIFA popredsjednik Jack Warner, uzeo 10 milona dolara mita od južnoafričke vlade zaSvjetsko prvenstvo 2010. godine,navedeno je u optužnici.

SAD zbog ovog slučaja traže izručenje 9 FIFA – inih dužnosnika.

Švajcarci su takođeotvorili zasebnu istragu oko dodijljivanja turnira Svjetskog kupa 2018.Rusiji i 2022 u Kataru.

Njihova je policija je saopštila kako će ispitatti 10 FIFA-inihčlanova Izvršnog odbora koji u učestvovali u glasanju kada su ove dvije zemlje odabrane za domaćine turnira.

To je "početak, a ne kraj" istrage ", rekao je vd. američkog okružnog tužiocaKelly Currie u Njujorku.

Ruija je ranije danas saopštila da nemašto da krije u ovoj istrazi.

XS
SM
MD
LG