Dostupni linkovi

Danas se slavio “Dan mladosti”


Danas je 25. maj, dan koji se nekada širom bivše Jugoslavije slavio kao "Dan mladosti" i rođendan doživotnog jugoslovenskog predsednika Josipa Broza Tita.

Očekuje se da će Titov grob u "Kući cveća" u Beogradu tradicionalno i ove godine, 35 godina nakon njegove smrti, posetiti njegovi poštovaoci iz regiona.

Iako je Tito zvanično bio rođen 7. maja, 25. maj je obeležavan kao njegov rođendan.

Centralna manifestacija, takozvani slet, bila je organizovana na tadašnjem stadionu JNA u Beogradu, a u njoj su učestvovali pioniri, omladinci i pripadnici svih rodova vojske.

Titu je tom prilikom uručivana "štafeta mladosti", koja je polazila svaki put iz drugog mesta i iz druge republike i prolazila kroz gradove svih bivših republika, a Titu su je, uz prigodan govor, uručivali najbolji omladinci i omladinke.

Nošenje štafete trajalo je pune 42 godine, do 1987. godine, a poslije Titove smrti, štafetu su primali predsednici tadašnjeg Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

Prvu štafetu Titu je predao Mika Tripalo, tadašnji predsednik Centralnog komiteta Narodne omladine Jugoslavije.

Sedam godina posje Titove smrti, na završnoj proslavi "Dana mladosti", Rejmonda Broćaj iz Gnjilana štafetu je uručila Haimu Redžepiju, tadašnjem predsedniku Saveza socijalističke omladine Jugoslavije.

XS
SM
MD
LG