Dostupni linkovi

Mijatović: Balkan nije prevazišao raniji sistem kontrole medija


Glavne pretnje slobodi medija u zemljama OEBS-a su sve učestaliji napadi na novinare, pokušaji filtriranja sadržaja na internetu i pokušaji blokade pristupa internetu, dok je na Zapadnom Balkanu ključni problem taj što zemlje regiona još nisu prevazišle sistem kontrole medija.

U intervjuu za portal Juropijen vestern Balkans (European Western Balkans), Mijatović je rekla da se razmere problema u oblasti slobode medija razlikuju od regiona do regiona, ali da srž ostaju bezbednost novinara i sloboda na internetu.

Po njenim rečima, uočljivi su neki pozitivni koraci: u Makedoniji je ustanovljen prvi savet za štampu, a u Crnoj Gori je u toku izrada etičkog kodeksa novinara.

"Takođe sam svesna da postoje napori, na čijem je čelu Savet Evrope, da se formalizuje mreža samoregulatornih tela na području Jugoistočne Evrope što bi, po mom mišljenju, moglo značajno da unapredi kvalitet novinarstva i solidarnost među novinarima u regionu. Očekujem realizaciju (te mreže)", rekla je Mijatović.

Još jedan pozitivan korak je formiranje nezavisnih komisija za nadzor istrage u slučaju ubistava novinara, ukazala je ona.

"Ipak, ne postoji način da se zameni odgovornost državnih institucija i preko potrebne političke volje i napora da se ubice i naručioci tih užasavajućih napada na medije izvedu pred lice pravde. Bezbednost novinara uvek će biti prioritet moje kancelarije", ukazala je Mijatović.

XS
SM
MD
LG