Dostupni linkovi

Luka Bojović oslobođen optužbi za ubistvo i pokušaj ubistva


Luka Bojović i Vladimir Milisavljević su oslobođeni, a Sretko Kalinić i Miloš Simović osuđeni na 35 i 30 godina zatvora zbog više ubistava i pokušaja ubistva.

Presuda je saopštena u specijalnoj sudnici Okružnog zatvora u Beogradu, gdje je suđenje i održano.

Bojoviću i Milisavljeviću je presuda izrečena u odsustvu jer se nalaze u pritvoru u Španiji zbog optužbi tamošnjih pravosudnih organa, a na optuženičkoj klupi su se našli Kalinić i Simović.

U završnim riječima tužilaštvo je predložilo da sud Bojovića u odsustvu osudi na maksimalnu kaznu zatvora od 30 do 40 godina zbog optužbi za više ubistava i pokušaja ubistava 2004. godine, dok su njegovi branioci zatražili oslobađajuću presudu.

Maksimalne kazne zatvora zbog istih krivičnih djela u završnoj riječi tužilaštvo je predložilo i za pripadnike Zemunskog klana, koji su 2004. bili u bekstvu - Milisavljevića, Kalinića i Simovića.

Beogradsko Tužilaštvo za organizovani kriminal Bojovića i ostale tereti za ubistvo Branka Jeftovića Jorge i za pokušaj ubistva Andrije Draškovića i Zorana Nedovića Šoka 2004. godine, kao i za ubistvo njihovih telohranitelja Dejana Živančevića i Milutina Jovičića, koji su nastradali prilikom pokušaja ubistava.

Na početku suđenja u oktobru 2010. godine, Kalinić je priznao krivicu za ubistvo Jeftovića i optužio Bojovića za krivična djela koja mu se stavljaju na teret, kao i za druga ubistva koja nisu opisana u optužinici.

Bojović je krajem 2014. u glavnom gradu Španije oslobođen optužbi za ubistvo Milana Jurišića Jureta u Madridu u 2009. godine, za koje ga je svojim iskazom pred španskim istražnim organima optužio "Kalinić".

Izjašnjavajući se pred španskim sudom, Bojović i Milisavljević su pak optužili Kalinića za ubistvo Jurišića i druge zločine.

XS
SM
MD
LG