Dostupni linkovi

Kan: Počinje 68. Međunarodni filmski festival


U Kanu danas počinje 68. Međunarodni filmski festival tokom kojeg će se do 24. maja za Zlatnu palmu takmičiti 19 filmskih ostvarenja, među kojima filmovi Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đija Žangkea.

Festival će večeras otvoriti film van konkurencije francuske rediteljke Emanijel Berko “La Tete Haute” (Uzvišena glava), s Katrin Denev u glavnoj ulozi.

Među filmovima u trci za Zlatnu palmu se nalaze Đijovo ostvarenje “Mountains May Depart”, Sorentinov “Youth”, u kojem igra Majkl Kejn, i Van Santov “The Sea of Trees”.

Na spisku se nalaze i “Sicario” kanadskog reditelja Denisa Vilneva s Benisiom del Torom u ulozi plaćenog ubice, i “Mia Madre” italijanskog reditelja Nanija Moretija.

Dvije rediteljke imaju filmove u trci za Zlatnu palmu – Francuskinje Valeri Donzeli “Marguerite et Julien” (Margerit i Žilijen) i Maiven “Mon roi” (Moj kralj).

Biće zastupljeni različiti žanrovi, od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film “Lobster” (Jastog) grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Francuska rediteljka “novog talasa”, 86-godišnja Anjes Varda, dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno djelo, a ujedno će biti prva žena koja će dobiti tu počasnu nagradu.

Među filmovima van konkurencije biće prikazan četvrti dio serijala “Pobesnjeli Maks”, kao i “Irrational Man” Vudija Alena i dokumentarni film o preminuloj britanskoj pjevačici Ejmi Vajnhaus.

XS
SM
MD
LG