Dostupni linkovi

Carter, Annan i Ahtisaari u srijedu sa Putinom u Moskvi


Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov objavio je danas, 28 aprila, da će se bivši američki predsjednik, Jimmy Carter i ostali prominentni bivši svjetski lideri u grupi "Stariji" susresti sa Vladimirom Putinom u srijedu 29.aprila.

Lavrov sa sa grupom koja sebe naziva "Stariji", a u kojoj su uz Cartera i Cofi Annan, Martti Ahtisaari i drugi, susreo danas.

Ova posjeta stiže u vrijeme sve zategnutijih odnosa Rusije i Zapada, zbog aneksije ukrajinskog poluostrva Krim i umiješnosti Rusije u sukobe na istoku Ukrajine, u konfliktu koji je odnio više od 6 100 života od aprila prošle godine.

"Stariji" grupa koju je 2007., okupio nobelovac Nelson Mandela, a kojom sada predsjedava bivši prvi čovjek UN, Annan, naziva sebe "nezavisnom grupom globalnih lidera koji rade na promociji mira i ljudskih prava".

Lavrov je ovom prilikom pohvalio njihovu "energiju, odlučnost i volju da doprinesu rješavanju međunarodnih problema".

Ostali članovi ove grupe, koji su se susreli sa ruskim ministrom vanjskih poslova, a sjutra će i sa ruskim predsjednikom, su Marttti Ahtisaari iz Finske, Ernesto Zedillo iz Meksika, bivši norveški premijer Gro Harlem Brundtland kao i Ladhar Brahimi, koji je bio specijalni izaslanik UN za Siriju u periodu 2012 - 1014.

XS
SM
MD
LG