Dostupni linkovi

Livno: Podignuta optužnica za zločine nad Srbima


Tužitelj Posebnog odjela za ratne zločine Tužiteljstva BiH, podigao je optužnicu protiv: Andabak Zdenka, Jašarević Muamira zv.“Babo“ i Velagić Seada.

Optuženi se terete da su u okviru širokog i sistematičnog napada Hrvatskog vijeća obrane i Vojne policije HVO, usmjerenog protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti općine Livno, u periodu od mjeseca travnja 1992. godine pa do mjeseca srpnja 1993. godine, u svojstvu zapovjednika i pripadnika Vojne policije HVO-a, protuzakonito lišavali slobode civilno stanovništvo srpske nacionalnosti i držali ih u zatvorene u nečovječnim uvjetima, mučili civilno stanovništvo, te počinili ubojstva 16 civila srpske nacionalnosti.

Naime, zločini za koje se terete osumnjičeni počinjeni su nad više od 300 žrtava srpske nacionalnosti sa područja Livna, koje su bile nezakonito zatočene u školi „Ivan Goran Kovačić“ u Livnu, gdje su držane pod kontrolom Vojne policije HVO-a, ovaj objekat je imao sva obilježja logora, u kojem su zatočenici, među kojima su zatočeni muškarci i manji broj žena, višestruko zlostavljani, mučeni, premlaćivani, uslijed zlostavljanja su podlegle tri žrtve, dok je 13 zatočenih civila odvedeno iz logora i ubijeno, a njihova tijela su pronađena zapaljena na lokalitetima oko Livna.

Kao posljedica počinjenih zločina, veliki broj građana srpske nacionalnosti je protjeran ili otišao sa područja Livna i nikada se nisu vratili u prijeratne domove.

Optužnica će biti proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

XS
SM
MD
LG