Dostupni linkovi

Neizvestan dogovor o Iranu


Pregovori o iranskom nuklearnom pitanju nastavljeni su danas u Lozani pošto se odustalo od roka za postizanje okvirnog sporazuma koji je bio određen za 31. mart.

Razgovori šefova diplomatija Grupe pet plus jedan (SAD, Kina, Francuska, Rusija i Velika Britanija plus Nemačka) i Irana prekinuti su noćas oko jedan posle ponoći, sat vremena pošto je istekao rok za postizanje preliminarnog dogovora o iranskom nuklearnom programu.

Američki državni sekretar Džon Keri i njegovi britanski i nemački kolega su sa iranskim ministrom spoljnih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom nastavili maratonske razgovore da se premoste preostale nesuglasice i izrade detalji okvirnog sporazuma.

Ministri spojnih poslova Kine, Francuske i Rusije napustili su Lozanu tokom noći.

Posle noćašnjeg prekida razgovora iranski ministar Zarif je rekao da su nađena rešenja za mnoge probleme i da će uskoro biti sastavljeni dokumenti da to potvrde. Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov rekao je pre odlaska da su pregovarači postigli načelni sporazum o svim ključnim pitanjima i da će u narednim satima to biti stavljeno na papir.

Drugi zvaničnici su bili skeptičniji. Nemački ministar spoljnih poslova Frank-Valter Štajnmajer je na pitanje kakve su šanse za uspeh odgovorio: "Ne mogu da kažem, a njegov britanski kolega Filip Hamond rekao je da Iran možda još nije spreman da prihvati šta je na stolu.

Pregovarači su bili odredili 31. mart za postizanje istorijskog kompromisa o pitanju iranskog nuklearnog programa koji će biti osnova za sveobuhvatni dogovor koji treba da se postigne do kraja juna.

Iako se navodi da je ostvaren napredak koji opravdava da se pregovori nastave danas ključna pitanja još nisu rešena.

Ona se odnose na pitanja oko obogaćivanja uranijuma, status iranskih zaliha obogaćenog uranijuma, trajanja nadzora nad iranskim nuklearnim aktivnostima, posebno u oblasti istraživanja i razvoja, i na tajming i obim ublažavanja sankcija.

Iranci žele da se sankcije odmah ukinu čim se postigne sporazum dok velike sile žele da to bude postepeno.

XS
SM
MD
LG