Dostupni linkovi

SAD mogu sprečiti Iran da proizvede atomsku bombu


SAD su uverene da mogu sprečiti Iran da proizvede nuklearno oružje čak i ako se ta zemlja povuče iz pregovora o svom nuklearnom programu, izjavio je direktor CIA Džon Brenan.

On je za televiziju "Foks njuz" rekao da Amerika ima na raspolaganju više načina da spreči da Iran postane nuklearna sila, prenosi AFP. "Ima nekoliko stvari koje SAD mogu da urade da bi sprečile Iran da proizvede atomsku bombu", kazao je Brenan.

Iran i šest svetskih sila pregovaraju o sporazumu o spornom teheranskom nuklearnom programu u zamenu za ukidanje sankcija. "Predsednik SAD Barak Obama je jasno stavio do znanja da ćemo sprečiti Iran da proizvedu nuklearno oružje. I ako odluče da idu tim putem znaju da će to učiniti na sopstveni rizik", dodao je Brenan.

U odgovoru na pitanje o uspehu Amerike u nadgledanju iranskog nukelarnog programa, Brenan je priznao da američka obaveštajna aktivnost po tom pitanju nije bila idealna. "Mislim da smo poslednjih 10 godina tek učili kada se radi o tome. Sada možemo imati bolji plan i priliku da utvrdimo neke stvari koje kažu da će uraditi, a ne urade", objasnio je on.

Na pitanje da prokomentariše izveštaje o postojanju podzemnog nuklearnog postrojenja u blizini Teherana, Brenan je odgovorio: "Uveren sam da dobro razumemo šta podrazumeva iranski nuklearni program".

On se osvrnuo i na mogućnost trke u naoružavanju u tom delu sveta, rekavši da su partneri u Perijskom zalivu, uključujući Saudijsku Arabiju, uvereni da SAD mogu biti garant regionalne bezbednosti. "Mi ćemo nastaviti blisku komunikaciju i uveren sam da će Saudijci biti odgovoran partner i igrač u regionu", zaključio je Brenan.

XS
SM
MD
LG