Dostupni linkovi

Papa Franjo otvorio konzistorij o reformi Kurije


Papa Franjo otvorio je dvodnevni kardinalski konzistorij posvećen reformi Rimske kurije. Kao jedan od razloga što su kardinali 2013. izabrali Jorgea Marija Bergoglia za papu upravo je potreba da se reformira Kurija, a Franjo je u međuvremenu pokazao odlučnost da crkvenu hijerarhiju približi vjernicima.

Rad Kurije, kojom dominiraju talijanski prelati, posljednjih je godina obilježila borba za prevlast i skandali s curenjem dokumenata. To se smatra jednim od važnijih razloga zbog kojih se Benedikt XVI. odrekao službe, kao prvi papa koji je to učinio u 600 godina, napominje Reuters.

U prosincu je Franjo žestoko javno kritizirao svećenike, biskupe i kardinale koji rade u Kuriji, rekavši da su zbog karijerizma, spletkarenja i pohlepe oboljeli od duhovnog Alzheimera.

Dan prije početka konzistorija Franjo je održao sastanak sa skupinom devetorice kardinala, poznatom kao C9, koje je zadužio da mu pripreme reformu Kurije. Vatikanski glasnogovornik Federico Lombardi rekao je da dokumenti o reformi još nisu završeni.

XS
SM
MD
LG