Dostupni linkovi

Siriza i Nezavisni Grci formiraju grčku vladu


Pobednik parlamentarnih izbora u Grčkoj, levičarska stranka Siriza dobila je podršku desničarske stranke Nezavisnih Grka, što joj omogućuje da formira vladu.

Partija Nezavisnih Grka, kao i Siriza, protivi se strogim merama štednje, koje su bile uslov da dugovima opterećena Grčka dobije međunarodnu finansijsku pomoć i tako ne bankrotira.

Nezavisni Grci su saopštili da će podržati vođu Sirize Aleksisa Ciprasa u nastojanju da postane premijer.

Na osnovu 99,8 odsto prebrojanih glasova sa jučerašnjih izbora, Siriza ima 149 od ukupno 300 poslaničkih mesta u novom sazivu parlamenta, i fali joj veoma malo da ima većinu.

Iznenađujuća alijansa Sirize i Nezavisnih Grka preplašila je tržišta, pa je indeks na Atinskoj berzi izgubio gotovo četiri odsto vrednosti.

Cipras je obećao nove pregovore o finansijskom aranžmanu Grčke sa kreditorskom trojkom, ali je isto tako rekao da neće preduzimati nikakve unilateralne akcije protiv kreditora iz drugih zemalja evrozone.

Sirizin zvaničnik za finansijsko planiranje Jorgos Statakis potvrdio je danas da nova vlada ne planira da se sastaje sa predstavnicima kreditorske trojke - Evropskom bankom, Evropskom komisijom i Međunarodnim monetarnim fondom - već direktno sa vladama zemalja koje su dale pare.


XS
SM
MD
LG