Dostupni linkovi

Porošenko: Više od 9.000 ruskih vojnika u Ukrajini


Više od 9.000 ruskih vojnika je raspoređeno u istočnoj Ukrajini gde se regularna vojska bori protiv proruskih separatista, izjavio je danas predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

"Na našoj teritoriji je više od 9.000 vojnika Ruske Federacije, s više od 500 tenkova, teške artiljerije i oklopnih transportera", rekao je ukrajinski lider na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu.

"Obećavam da će situacija u Ukrajini biti jasna i stabilna, ako Rusija sprovede ovu tačku (iz mirovnog sporazuma potpisanog septembra u Minsku): Zatvaranje granice (Rusije i Ukrajine) i povlačenje stranih trupa s teritorije moje zemlje", dodao je on.

"Rešenje (sukoba) je vrlo jednostavno: zaustaviti snabdevanje oružjem, zaustaviti snabdevanje municijom, povući trupe i zatvoriti granicu. To je vrlo jednostavan mirovni plan", rekao je Porošenko pozdravljen aplauzom.

Prema ranijim najavama, Porošenko treba posle govora da se vrati u Ukrajinu zbog pogoršanja situacije na istoku poslednjih dana.

Rusija negira da su njene trupe razmeštene u Ukrajini.

Ukrajinska Vojska je u utorak uveče potvrdila da je regularna ruska armija napala njene trupe kod Luganska, a sukobi su intenzivirani i oko aerodrome u Donjecku.

Ministri spoljnih poslova Ukrajine, Rusije, SAD i Francuske trebalo bi da se večeras sastanu u Berlinu da bi pokušali da "spreče dalje pogogoršanje vojnog i političkog sukoba Kijeva i Moskve", rekao je nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Štajnmajer.

XS
SM
MD
LG