Dostupni linkovi

Porošenko napušta Davos zbog pogoršanja situacije u Ukrajini


Predsednik Ukrajine Petro Porošenko će skratiti svoj boravak na forumu u Davosu i danas će se vratiti u Ukrajinu "zbog pogoršanja situacije" na istoku zemlje.

"Načelnik Generalštaba i ministar odbrane su ga upravo izvestili o situaciji u blizini aerdroma u Donjecku", napisao je Cegolko na svom Fejsbuk profilu.

"Zbog pogoršanja situacije predsednik je odlučio da skrati boravak u Švajcarskoj i vrati se sutra u Ukrajinu", napisao je njegov portparol.

I ukarjinske snage i proruski aktivisti tvrde da imaju kontrolu nad aerodromom u Donjecku.

Vojni portparol u Kijevu Andrej Lisenko izjavio je da se u blizini aerodroma nastavljaju žestoke bitke, a da "ukrajinske jedinice čvrsto drže odbranu, nanoseći ekstremistima teške gubitke u živoj sili i tehnici". "Operacija se nastavlja", rekao je on a prenosi UNN.

Agencije su ranije prenele da su jutros kod aerodroma ukrajinski komandosi zbog magle skrenuli sa kursa i upali u ruke proruskim snagama, da ima poginulih i da je njih osam zarobljeno.

Snage samoproglašene Donjecke Narodne Republike tvrde da je za proteklih 24 sata u borbama kod Donjecka ukrajinska vojska izgubila 40 pripadnika, a da su u granatiranju grada poginula tri civila, a osam ranjeno.

XS
SM
MD
LG